Treceți la conținutul principal

"Cand Donald s-a vazut cu Vladimir" - triumful adoratiei


     "E o ONOARE sa va intalnesc" a spus Trump cand s-a vazut cu Putin. "Si eu ma BUCUR sa va intalnesc" a raspuns acesta din urma. Si, ca si cum asta n-ar fi fost destul, urmatorul lucru pe care l-a facut Putin a fost sa-l lase pe Trump sa astepte cu mana intinsa suficient de mult incat sa remarce tot mapamondul,
     Totusi, aceste "maruntisuri diplomatice" nu l-au descurajat pe pasionalul Trump si nici nu i-a diminuat neclintita admiratie, spre idolatrie, pe care o are pentru Putin.
     Tillerson (ministrul de externe american) a spus ca Trump si Putin s-au placut unul pe altul imediat si ca "este evidenta chimia dintre ei".
     Atractia a fost atat de mare incat cei doi au fost separati cu greu dupa mai bine de doua ore de discutii (de patru ori mai mult decat era programat). Oficialii americani au fost nevoiti s-o trimita pana si pe Melania sa-i separe pe cei doi pentru ca erau si alte activitati in program, dar, nici macar nurii Melaniei nu au fost in stare sa-l smulga pe Trump de langa Putin. Intalnirea a durat inca o ora.
     Lui Putin ii convine sa-l aiba pe Trump "la butoniera". Acum o saptamana, ministrul de externe rus, Serghei Lavorov, declara ca Putin isi doreste o lume "bipolara" cu Rusia de o parte si cu SUA de cealalta. Cu Trump "la butoniera" asta inseamna ca Putin ar fi "la butoane" de ambele parti. Acum se explica si aversiunea celor doi pentru Europa care se incapataneaza sa nu accepte statutul de "moneda de schimb".
     In ce priveste amestecul Rusiei in alegerile din Statele Unite, declaratiile celorlalti doi oficiali care au fost prezenti la intalnire, Lavrov si Tillerson, corespund pana la un moment dat. Ambii spun ca Trump a ridicat problema dar nu in sensul in care si-ar fi exprimat vreo ingrijorare PERSONALA. In acord cu cei doi oficiali Trump ar fi spus ca "POPORUL AMERICAN ar fi ingrijorat de aceasta problema", in final insa declaratiile celor doi difera, Lavrov spune ca Trump ar fi acceptat explicatiile lui Putin cum ca Rusia nu s-a amestecat in alegeri, in timp ce Tillerson spune ca Trump nu ar fi acceptat aceste explicatii. Dupa aceea declaratiile celor doi coincid din nou cand afirma la unison ca cei doi presedinti au cazut de acord sa "treaca peste acest incident" si sa priveasca mai mult spre relatiile comune de buna intelegere din viitor decat spre problemele din trecut. In paranteza fie spus, asta cam confirma, mai degraba, versiunea lui Lavrov,  decat pe a lui Tillerson.
     Intrebata ce opinie are despre intalnirea Putin - Trump, gazda reuniunii G20 - Angela Merkel a spus ca e "foarte bine ca s-au intalnit" dar si-a exprimat si nemultumirea ca, din cauza prelungirii discutiilor cu mult peste programul anuntat, cei doi au "chiulit" de la summit-ul pe tema schimbarilor climatice. Tot de la ceva pe aceeasi tema chiulise si Melania in cursul zilei cand a invocat ca nu poate iesi din hotel din cauza protestelor de strada si nu a participat la programul organizat pentru partenerii sefilor de stat si de guvern, program ce includea o vizita la un centru de studiu al schimbarilor climatice.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?

Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala. N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat. Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa. S-o luam pe rand: - Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma do

"Je suis.... " doar cand ne pica bine sau ipocrizia "civilizatilor"

Pentru cine nu stie, adica pentru covarsitoarea majoritate a online-ului european, azi de dimineata a fost un masacru intr-un club din Orlando - Florida, USA, Un descreiarat a atacat un club gay, a ucis 50 de de persoane si a ranit alte 53 de raniti. Este cel mai sangeros atac armat din istoria SUA. Atacatorul este mort, dar se pare ca atacul nu este unul terorist ci unul generat de ura impotriva comunitatii gay. In Europa insa, e liniste. Toata lumea e la meci. Nimenu nu e "Je suis..". Sa fie din cauza ca victimele sunt americani? Sa fie din cauza ca sunt gay? Sa fie din cauza ca nu a fost exact un atac terorist care sa mai alimenteze un pic interesele politicienilor extremisti? Sau sa fie pentru ca uram minoritatile sexuale mai mult decat uram teroristii? Totdeauna m-am intrebat de unde si cum se pornesc miscarile de solidaritate pe Facebook. In ciuda scepticismului meu "natural", o vreme mi-a placut sa cred ca "lumea civilizata" mai are totusi o u

REPUBLICA MOLDOVA - o durere de cap de care nu aveam nevoie

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător Scurta Istorie si personaje principale: - PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de la "sugar-daddy". In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături dar nu le-am găsit) In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai "ascultă" (ex. Filat) In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia. Plahotniuc e