Treceți la conținutul principal

REPUBLICA MOLDOVA - o durere de cap de care nu aveam nevoie

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător

Scurta Istorie si personaje principale:

- PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de la "sugar-daddy".
In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături dar nu le-am găsit)
In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai "ascultă" (ex. Filat)
In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia.
Plahotniuc e un populist corupt care nu are nicio problema sa mintă cum ar bea apa.

- DODON este un politruc oportunist. In opinia mea, e comunist de conjunctură pentru ca nu a avut nicio problema sa trădeze partidul și sa-l părăsească atunci când i-a "picat bine". Rusofil este tot de conjunctură, n-a avut o problema sa voteze cu Pro-Europenii, alături de alți 2 la fel ca el, la un moment dat. A declarat ca peninsula Crimeea e teritoriu rus dar nu a semnat niciodată recunoașterea oficiala a anexării. La fel merge treaba și cu federalismul, a negociat cu rusii federalizarea Moldovei dar a refuzat semnarea acordurilor oficiale. Relația lui Dodon cu Romania n-a fost niciodată amicala. La un moment dat, personajul elucubra despre "Moldova mare" adică o Moldovă care sa includă Moldova romanească. Elucubrația era cam asa: Basarabia intra în Uniunea Vamală, și va prospera miraculos, prin urmare vor începe să curgă cererile de cetățenie din Moldova romanească și, într-un final, moldovenii noștri o sa ceara unirea cu Basarabia într-o țara separata de Romania și de UE. In urma acestor elucubrații, Dodon a primit aprecierea lui Putin și o harta cu "Moldova Mare" cadou. Ce n-a primit de la Putin a fost un parteneriat strategic intre Republica Moldova și Rusia. La fel, Dodon a fost și pro-european și pro-american când i-a picat bine lăudând parteneriatul strategic cu Romania în diverse ocazii. Sigur. asta nu l-a împiedicat sa atace Romania și parteneriatul strategic în diverse alte ocazii. Una peste alta, Dodon pare personajul care vorbește dar nimeni nu poate pune baza pe ce spune, nici măcar el însuși.
- MAIA SANDU, ANDREI NASTASE si alianța ACUM - sunt pro-europenii moldoveni, Catalogați de-a dreptul euro-entuziaști, sunt un pic romantici, un pic #rezist, un pic idealiști, filo-romani și unioniști. Ei sunt susținuți de UE și de PNL și de PPE. Anterior, la alegerile locale. Andrei Nastase a câștigat cursa pentru primar al Chișinăului dar mandatul i-a fost invalidat de oamenii lui Plahotniuc din sistemul de justiție al Moldovei.
Conjunctura electorală și post-electorală
Alegerile parlamentare din februarie 2019 nu au putut produce o majoritate clară. In parlamentul de 101 locuri au intrat Socialiștii lui Dodon cu 35 de locuri, Democrații lui Plahotniuc cu 30 de locuri, ACUM-ul pro-EU al Maiei Sandu și Andrei Nastase cu 25 de locuri și euro-scepticii filoruși de la SOR cu 7 locuri. 
Nicio alianță cu filorușii de la SOR nu poate degaja o majoritate, ea se poate genera exclusiv printr-o alianță intre doua din cele 3 partide clasate pe podium. 
Inițial, s-a dorit o discuție în trei. Maia Sandu a refuzat însa orice discuție la care Plahotniuc sa fie parte și ACUM s-a retras din negocieri, preferând sa rămână în opoziție. 

După luni de discuții intre Dodon si Plahotniuc, cei doi oportuniști, care, aparent, au negociat prin metoda șantajului reciproc, nu s-au înțeles și au intrat în război. Primul atac l-a dat Plahotniuc prin publicarea unor inregistrari in care, aparent, Dodon insista asupra planului de federalizare al Moldovei, idee agreata total de Moscova. La rândul sau, Dodon susține ca înregistrările sunt editate și ca, de fapt, Plahotniuc este cel care a adus în discuție federalizarea. Cel mai probabil, adevarul este undeva la mijloc și, cu siguranța, nu acesta este motivul pentru care cei doi nu au ajuns la o înțelegere.
In acest timp, Dodon a purtat discuții cu cei de la ACUM și au ajuns la un acord pentru formarea majorității. In mod natural, Dodon a făcut concesii considerabile alianței condusa de Maia Sandu și Andrei Nastase care au obținut postul de premier și ministru de interne.
A urmat riposta lui Plahotniuc care, cu ajutorul CCR care a declarat, din senin, ca termenul limita al negocierilor s-a încheiat și ca orice decizie a parlamentului, începând din acel moment, nu mai poate fi valabila, parlamentul fiind considerat dizolvat. prin urmare investirea guvernului Sandu e ilegala. In același timp, CCR l-a destituit pe Dodon din funcția de președinte (deși a fost ales prin vot popular nu prin decizie a parlamentului) și a numit actualul premier ca șef interimar al statului (am dubii ca exista vreo norma constituțională care sa permită astfel de mișcări dar, după ce am văzut o serie de decizii abracadabrante ale CCR-ului roman, am pierdut dreptul de a ne mai scandaliza de cele ale CCR-ului moldovean, indiferent de cât de aberante sunt).
Evident, un populist ca Plahotniuc nu putea rata un pic de spectacol public. asa ca a organizat un miting pe model PSDist - cu autocare și oameni plătiți sau aduși cu japca,

Pozitia UE si a Romaniei
Comisia Europeana a emis un comunicat prin care face apel la calm și la respectarea rezultatului alegerilor din Februarie dând semnale clare de sprijin pentru Guvernul Maiei Sandu.
Ca stat deținător al președinției rotative a UE, Romania reacționează oficial în consonanta cu UE. Atât Președintele Johannis cât și Guvernul au transmis comunicate similare cu cel al Comisiei Europene. Poziția exprimata de instituțiile europene și de staul roman este absolut corecta pentru ca orice declarație mai "implicata" și/sau partizana ar putea fi folosita de Rusia ca pretext pentru escaladarea crizei de la nivel național la nivel european.
Desigur, criticii președintelui și ajutorii de băgători de seama din spațiul public romanesc aleg sa ignore conjunctura și n-au nici cea mai mica jena în a ataca declarația reținută a președintelui.

Eliberați de constrângerile poziției oficiale care angajează statul și instituțiile europene, PPE , familia politica europeana a Maiei Sandu nu ezita sa considere numirea sa ca premier al Moldovei drept o piatra de hotar, un moment de cotitura în drumul Moldovei spre democrație. In comunicat, PPE nu ezita sa critice dur partidul lui Plahotniuc afirmând ca "acesta nu este dispus sa accepte schimbarea" pentru care au votat basarabenii. Aceeași poziție de sprijin total o are și PNL

Context international
Este greu de acceptat că momentul declanșării crizei din Moldova este întâmplator. Alegerile europene abia s-au încheiat cu un rezultat mult sub așteptările Rusiei care nu doar ca spera într-un val euro-sceptic care să controleze Parlamentul UE, dar a și finanțat masiv aceste partide și mișcări

Instituțiile UE sunt în perioada de tranziție negocieri și ajustări, adică nu sunt capabile sa își îndrepte întreaga atenție asupra crizei din Moldova. Momentul pare special ales. Beneficiarul net pare a fi Rusia. Situația economica a Moldovei este extrem de precara ceea ce poate duce foarte ușor la declanșarea și escaladarea unor evenimente violente care ar trimite Moldova și mai adânc în haos, haos pe care Rusia l-ar putea folosi drept pretext pentru a încerca preluarea controlului asupra Moldovei. Având în vedere poziția geo-strategica a Moldovei chiar la granița UE și a NATO o astfel de mișcare a Rusiei ar declanșa automat reacția blocurilor occidentale. Dacă luam în considerare și faptul ca Putin și Trump sunt doi lideri aflați în căutarea unui război, primul pentru ca-și dorește ardent creșterea relevantei internaționale, cel de al doilea pentru ca un război i-ar asigura al doilea mandat prezidential, este evident ca lucrurile nu stau tocmai bine.

Ultima ora
In acest moment, Moldova are un președinte - Dodon - care este detronat de CCR și înlocuit interimar cu Pavel Filip, omul lui Plahotniuc, dar "detronarea" nu este recunoscuta international, deci nici Pavel Filip ca președinte interimar al Moldovei. Decizia CCR de destituire a lui Dodon este total discutabila, având în vedere ca acesta a fost ales prin vot direct al cetățenilor și nu prin decizie a parlamentului.
Pe de alta parte, Uniunea Europeana se declara gata sa lucreze cu "guvernul ales democratic" al Maiei Sandu, ceea ce înseamna ca UE nu recunoaște deciziile CCR-ului moldovean
Fostul guvern, condus de Filip, refuza sa predea puterea noului guvern si se considera in perioada de interimat pana la alegerile anticipate decise de CCR pentru septembrie.
Noul guvern, al Maiei Sandu urmează a se reuni maine, luni, 10 iunie a.c. dar nu in sediul oficial al guvernului pentru ca acolo li s-a interzis accesul




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?

Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala. N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat. Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa. S-o luam pe rand: - Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma do...

Turbarile bufonului national

Mai nou Basescu face valuri, "marinel", deh, pana la urma face si el ce stie. Asa e, Basescu face doar ce stie, adica injura, minte, manipuleaza, distorsioneaza, calomniaza, atatca. Pentru el, a face scandal e sinonim cu a face politica si, a face politica, e sinonim cu a-si aservi institutiile statului si intreaga tara pentru propasirea sa personala; a sa, a familiei sale si a clanului mafiot pe care-l conduce in buna intelegere cu sefii celorlalte clanuri mafiote din clasa politica romaneasca. Basescu nu este altceva decat el insusi, asa cum a fost totdeauna, un marunt bisnitar de cherhana bun de gura si preocupat de urmatoarea sa escrocherie menita sa-l scape din cine stie ce incurcatura generata de lungul sir de escrocherii anterioare sau menita sa- mai bage in buzunar cine stie ce beneficii financiare sau de imagine. Faima si aparentele sunt instrumente esentiale pentru escroci  Basescu este escrocul perfect, multilateral-dezvoltat. Este, fara...

LOVITURA DE STAT IN TURCIA - motive si situatia pe scurt

UPDATE 1:35 - pana la acesta ora niciun oficial al niciunui stat membru NATO nu a facut nicio declaratie oficiala UPDATE 1:34 - tancurile armatei sunt in strada, in Istanbul, desi seful armatei stationat in Istanbul a declarat anterior ca nu sprijina lovitura de stat si detine controlul in Istanbul UPDATE 1:32 - focuri de arma, raniti, nu se stie cine trage dar aparent exista raniti intre demonstranti UPDATE 1:27 -  demonstranti se aduna in strada in sprijinul lui Erdogan dar si impotriva sa Armata a preluat conducerea in Turcia si a instaurat legea martiala printr-un anunt la televiziune In Turcia, armata se condidera garantul caracterului laic al statului. Motivul acestei lovituri de stat este acelasi ca la lovitura de stat anterioara, din 1980: - garantarea laicitatii statului turc Anuntul facut la televiziune spune ca "democratia si secularismul s-au erodat in Turcia foarte mult in ultima perioada din cauza guvernului aflat la conducere in prezent". In aceeasi ...