Treceți la conținutul principal

Apoteoza bigotismului. Ortodoxia se intoarce in evul mediu si interzice casatoria cu ne-ortodocsi

In timp ce Biserica Catolica se reformeaza elegant si se aliniaza incet dar sigur la cerintele societatii moderne a secolului XXI, Biserica Ortodoxa isi intoarce fata spre trecut, foarte trecut si foarte indepartat, pe undeva prin evul mediu.

Mai nou, astia de la ortodocsi s-au trezit ei asa sa se apuce de "regulat" casatoria. Nu le mai convine nici aia civila, Nici pe asta parca n-ar prea mai dori s-o recunoasca.

La lucrările Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox, care a avut loc în perioada 16-27 iunie 2016 în Creta, s-au gandit ei asa, patriarhii intre ei, ca ar fi indicat sa mai dea ei asa niste clarificari restrictive cu privire la casatorie.

Ia uite ce spun "inteleptii" astia cu privire la casatorie in general: "Presiunea care se exercită în lumea contemporană prin recunoaşterea a noi forme de coabitare constituie o adevărată amenințare pentru creștinii ortodocși", de parca le-ar pune cineva cutitul la gat ortodocsilor si i-ar obliga sa se angajeze in alte forme de casatorie si/sau coabitare vrea fiecare.

Cand vine vorba de casatoria civila, singura recunoscuta de stat ca legala, devin si mai inepti: "Căsătoria civilă dintre un bărbat și o femeie înregistrată legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de căsătoria binecuvântată de Dumnezeu și Biserica Sa".

N-ati ramas masca? Eu am ramas. Adica ce vor ei sa spuna aici ca, de acum inainte, au de gand sa oficieze casatorii doar religioase indiferent de statutul civil si legal al relatiei intre parteneri si doar pe alea sa le recunoasca? Asa, si ce o sa faca? O sa se apuce sa emita certificate de casatorie religioasa peste capul statului? N-o sa mai boteze copiii daca parintii n-au certificat de casatoriti religios?

Cand vine vorba de casatoriile cu cei de alte credinte bigotismul si xenofobia "inaltilor prelati" ajunge la paroxism. Ai senzatia ca te-ai mutat instantaneu intr-o lume creata de Palarierul Nebun din "Alice in lumea oglinzilor": "Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini, s-a hotărât: Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conform acriviei canonice" si continua la fel de apoteotic: "Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice". Care o fi diferenta intre "interzisa" si "absolut interzisa" dracul stie, dracul si popii care au avut imbecilitatea sa scrie asa ceva in anul de gratie 2016.

Mai scrie ceva ce n-am inteles oricat m-am straduit: "Conform tradiției canonice ortodoxe, care condamnă categoric bigamia precum și a patra căsătorie, o căsătorie care nu este dizolvată irevocabil sau anulată, precum și a treia căsătorie preexistentă constituie impedimente absolute pentru încheierea unei căsătorii". Care intelegeti ce vor astia sa spuna aici, daca intelegeti, va rog frumos sa-mi lasati si mie un comentariu ca sa ma "luminez "si eu cum e cu a treia si a patra casatorie. Oricat mi-am batut capul, eu una n-am reusit sa inteleg.

Parintii mei, desi nu m-au intrebat (sic!) m-au botezat ortodoxa si niciodata n-am avut intentia, nici macar nu mi-a trecut prin cap sa-mi schimb religia, buna - rea, era a mea. Dar cand ma uit la ce aberatii pot sa debiteze "capii Bisericii Ortodoxe" si compar cu ce face Papa Francisc la catolici si-mi mai aduc aminte ca la anglicani nu te da nimeni afara din biserica daca nu esti "de-al lor", ba te mai si spovedesc daca vrei, mai ca incep sa imi reconsider pozitia si sa ma uit pe la bisericile din jur sa gasesc una in care sa ma simt in consonanta cu constiinta mea care rezoneaza puternic cu principiile tolerantei si acceptarii diversitatii si care are alergie la orice manifestare xenofoba, bigota si retrograda.

Ca sa nu credeti ca mint, iata documentul publicat de revista Patriarhiei Romane, basilica,ro





Comentarii

  1. Un mic punct de vedere,daca imi este permis?! 1. Prin unele tari,chiar li se pune cuțitul la gat creștinilor,nu neaparat ortodocși . 2 Oficierea slujbei pt căsătorie fara un certificat de căsătorie emis de statul român, este ilegală ( PS. Si înmormântările fara adeverința de înhumare emisă de primărie) 3. Botezul ortodox nu este condiționat de orientarea religioasă a parinților. 4 . Cei care ,datorită opțiunii parinților, sunt botezați ortodocși, au libertatea de a-si schimba religia, botezul fiind ca parte materială doar o simpla scufundare in apa sau o stropire in cazurile de urgentă. Deci nu putem spune ca încălcam un drept al copilului ,pe cand in cazul circumciziei( pe care,surprinzător,nu o critica nimeni) nu am cunoștința sa fie reversibilă. 4 Limitarea numărului de căsătorii are baza scripturistica ( vezi întâlnirea lui Iisus cu o cananeanca,la fântâna lui Avraam ),dar regăsim si in scrierile patristice si are ca scop limitarea destrămării familiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumneavoastra nu ati inteles textul, la ce se refera, spune clar ca, casatoria civila nu are un caracter sacramental, nu are caracterul de taina a bisericii, este un act civil doar, la fel cum a fost si pana acum si nu inteleg de unde este indignarea vis a vis de acest lucru parerea mea insa este ca inainte sa ne apucam de scris sa mai rasfoim cate ceva sa fim informati si apoi sa ne indignam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum Taina casatoriei nu se poate face in nici o confesiune crestina, daca nu esti botezat in acea confesiune. Legat de ortodoxie, conceptul ca nu se poate realiza taina casatoriei cu un neortodox este extrem de vechi, inca de pe vremea primelor erezii. Or prima erezie a fost cea catolica...   Deci nu e nimic nou sub soare si nu e vorba aici de a se interzice casatoria ci de imposibilitatea liturgica de a casatori un neortodox cu un ortodox in religia ortodoxa...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Interesul SUA este sa ramana in Acordul de la Paris

"Iar am avut dreptate" Comunitatea internationala incearca, pana in ultima clipa sa-l convinga pe Trump ca interesele americane sunt cel mai bine servite daca SUA ramane parte a Acordului de Mediu de la Paris Dupa ce Merkel s-a intalnit cu liderul indian care a declarat ca ramane atasat Acordului de la Paris si ca UE este noul lider mondial si dupa ce Donald Tusk a avut un summit cu chinezii care au declarat acelasi lucru, prededintele Comisiei Europene face un ultim apel catre Donald Trump. Juncker tocmai a declarat: "Sunt un suporter al transatlantismului, dar, daca in orele sau zilele urmatoare, presedintele american declara ca se va retrage din acordul de mediu, este de datoria Europei sa spuna ca 'nu merge asa'! NU este vorba doar de viitorul europenilor, inainte de toate, este vorba de viitorul oamenilor de pretutindeni. 83 de tari risca sa dispara de pe harta din cauza ridicarii nivelului apelor daca nu incepem sa ne ocupam de problema ACUM si sa in

Bucuresteni, sa va traiasca viceprimarul!!!

Nu.. nu a dat damblaua in mine si nici n-am luat virusi de pe net. Acesta este un instantaneu cu viitorul vice-primar al capitalei.. Da.. ati citit bine.. viceprimalul Bucurestiului, capitala Romaniei, Europa, Terra anul de gratie 2016!!! Propunerea apartine, evident, lui TARICEANU. Domnul din imagine este finul sau si Calin Popescu Tariceanu negociaza intens pentru a-i asigura un post de viceprimar.  Domnul suprins in posturi atat de inocente in aceasta imagine se numeste Tudy Ionescu.  Ce-l recomanda pentru a conduce destinele capitalei alaturi de celebra, nemaipomenita, educata, detinatarea a milioane de doctorate si mult-experimentata in administratie publica - doamna Gabriela Firea? Vaii see poateeeee???? Cum nu-l stiti pe Tudy???? Incultilor!!!!  Domnul  e celebru si cu un CV de-a dreptul impresionant, a fost amantul Oanei Zavoranu pe cand aceasta era casatorita cu Pepe. Dealtfel imaginea dragalasa de mai sus este parte dintr-un filmulet trimis de vi

Inundatii si asumarea democratiei

Pe britanici ploaia si inundatiile nu ii opresc de a se prezenta masiv la vot Fara indoiala, cateva sute de ani de evolutie democratica isi pun amprenta asupra unei societati. Englezii STIU ca viitorul Marii Britanii depinde de votul lor. Ca atare se prezinta masiv la votul pentru referendumul care va decide daca Marea Britanie va ramane sau nu in UE.  Ce daca nu e duminica si majoritatea sunt la munca, ce daca ploua cu galeata, ce daca unii dintre ei au casele inundate, englezul azi e chemat la vot si se duce pentru ca ii pasa, pentru ca stie ca AZI vocea lui conteaza. Multi si-au lasat casele inundate si au plecat la vot.  In Kingston, o rupere de nori de doar 10 minute a produs inundatii asa de mari incat autoritatile au fost obligate sa inchida doua sectii de votare si englezii din zona, cu casele inundate, s-au grabit spre alte sectii de vot inainte de a-si scoate apa din case. N-au injurat, n-au protestat ca nu vine premierul si presedintele (in cazul lor regina ;) )