Treceți la conținutul principal

O infrangere castigatoare sau, marele beneficiar al BREXIT este UE

Nebunia post-BREXIT face Bruxelles-ul sa arate bine

Una dintre mantrele "cantate" de euroscepticii din toata Europa inainte, in timpul campaniei si dupa votul pentru BREXIT a fost ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va declansa un fel de efect de domino care va declansa iesirea din EU si a altor state, printre ele numarandu-se Franta, Danemarca, Olanda, Austria, Cehia si ca UE va fi distrusa, dezmembrata, dizolvata, anihilata samd. 
Austria este, in acest moment un caz special. Acolo liderul extremist-nationalistilor a pierdut "la mustata" alegerile prezidentiale dar a contestat rezultatul si a obtinut anularea scrutinului si reorganizarea alegerilor pe motiv ca voturile prin corespondenta au fost deschise inainte de finalizarea votului. Personal cred ca acum va luat chiar mai putin decat a luat la prima runda.

Putini am fost cei care am avut curajul sa spunem ca dezastrul ce va fi provocat la scara nationala de o astfel de decizie, ii va face pe multi europeni sa isi reconsidere pozitia fata de Uniunea Europeana si cablocul european va iesi, de fapt, intarit dupa un astfel de experiment. Se pare ca, noi, cei putini, am avut dreptate. 

Intr-o serie de sondaje de opinie post-BREXIT, de-a lungul si de-a latul Uniunii se poate observa clar ca sentimentele anti-europene au scazut semnificativ in timp ce rata celor care isi doresc sa fie in UE a crescut proportional. 

In Danemarca, un sondaj publicat luni de cotidianul Ritzau se arata ca 69% dintre danezi sunt in favoarea ramanerii tarii in UE, in comparatie cu 60% cat era inainte de votul pentru BREXIT. La fel, numarul celor in favoarea "DEXIT" (adica retragerea Danemarcei din UE) a scazut de la 39,7% la 32%. "Asta arata ca nimeni nu doreste sa-si duca tara intr-un dezastru similar cu cel in care s-a scufundat Marea Britanie", a declarat pentru Bloomberg, Marlene Wind, profesor de stiinte politice la Universitatea din Copenhaga. 
In acelasi context, Jan Jorgensen, purtator de cuvant al partidului de guvernamant VENESTRE, a declarat ca rezultatele sondajului nu arata danezii au inceput sa creada ca UE este vreo Nirvana ci sunt consecinta impactului cu realitatea: "Aceste rezultate arata ca atunci cand poti sa vezi, in realitate, ce se intampla cand parasesti UE, perspectiva ramanerii devine mult mai atractiva, ceea ce nu inseamna ca cineva gandeste ca UE este perfecta". Sunt foarte de acord cu el. 

Similar, tot in conformitate cu Bloomberg, un barometru de opinie din Finlanda arata ca, dupa BREXIT, procentul finlandezilor care ar dori organizarea unui referendum pentru "FIXIT" a scazut de la 43% cat era inainte de votul din Marea Britanie, la 31% dupa BREXIT, in timp ce suportul pentru UE a crescut de la 56% la 68%. 

In Italia unde sentimentele anti-UE, generate de constrangerile bugetare si monetare impuse tarii de Bruxelles pentru a tine in frau recesiunea economiei italiene erau extrem de ridicate, un sondaj IPSO facut pentru Corriere de la Sera arata acum o favorabilitate covarsitoare pentru ramanerea in UE (46% versus 28%)

BREXIT pare sa fi avut un impact major si asupra alegerilor din Spania care au avut loc la 3 zile dupa BREXIT. Alegerile anticipate din Spania au avut loc deoarece nu s-a putut forma o majoritate dupa votul din decembrie unde partidul anti-EU Unidos Podemos castigase un numar semnificativ de parlamentari. Initial se astepta ca promotorii anti-europenismului sa inregistreze o victorie inca si mai semnificativa ca cea din decembrie. In realitate, Podemos a pierdut peste 1 milion de voturi fata de decembrie, populatia preferand sa acorde increderea Partidului Popular condus de Mariano Rajoy.

In concluzie, putem spune cu destula certitudine ca nu va exista o alta incercare de parasire a EU in nicio alta tara europeana, nici in termen scurt nici in termen mediu. Asa ca doamna Le Pen si ceilalti eurosceptici finantati de Rusia isi pot pune trompetele in cui iar domnul Putin isi poate cere banii inapoi, daca mai are de unde sa-i primeasca. De data asta, incercarea a eusuat, nu mai au audienta. 

Desigur, cresterea suportului pentru UE nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit mai bun peste noapte. Dezastrul din Marea Britanie nu rezolva nevoia de reforma a blocului comunitar, UE nu se poate culca pe lauri si sa nu mai faca nimic. Din contra, daca e ceva constructiv de invatat din BREXIT este ca a venit vremea, ca europeni, sa ne "suflecam toti  manecile" si sa ne punem, toti impreuna, serios pe treaba si sa ne apucam de reformele atat de necesare pentru a ne asigura impreuna un viitor linistit.

Si mai trebuie sa invatam din BREXIT ca chiar populatia are un cuvant de spus la scara europeana si ca nu e doar treaba birocratilor europeni sau a liderilor nationali sa ne dea pe tava solutii la problemele noastre, Si nici nu e bine sa-i lasam doar pe politicieni sa dea solutii la problemele noastre, ale fiecaruia dintre noi. Putem si avem datoria de a schimba Europa din interior, fiecare dintre noi; in definitiv este casa noastra comuna, ca cetateni europeni. 












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interesul SUA este sa ramana in Acordul de la Paris

"Iar am avut dreptate" Comunitatea internationala incearca, pana in ultima clipa sa-l convinga pe Trump ca interesele americane sunt cel mai bine servite daca SUA ramane parte a Acordului de Mediu de la Paris Dupa ce Merkel s-a intalnit cu liderul indian care a declarat ca ramane atasat Acordului de la Paris si ca UE este noul lider mondial si dupa ce Donald Tusk a avut un summit cu chinezii care au declarat acelasi lucru, prededintele Comisiei Europene face un ultim apel catre Donald Trump. Juncker tocmai a declarat: "Sunt un suporter al transatlantismului, dar, daca in orele sau zilele urmatoare, presedintele american declara ca se va retrage din acordul de mediu, este de datoria Europei sa spuna ca 'nu merge asa'! NU este vorba doar de viitorul europenilor, inainte de toate, este vorba de viitorul oamenilor de pretutindeni. 83 de tari risca sa dispara de pe harta din cauza ridicarii nivelului apelor daca nu incepem sa ne ocupam de problema ACUM si sa in

Bucuresteni, sa va traiasca viceprimarul!!!

Nu.. nu a dat damblaua in mine si nici n-am luat virusi de pe net. Acesta este un instantaneu cu viitorul vice-primar al capitalei.. Da.. ati citit bine.. viceprimalul Bucurestiului, capitala Romaniei, Europa, Terra anul de gratie 2016!!! Propunerea apartine, evident, lui TARICEANU. Domnul din imagine este finul sau si Calin Popescu Tariceanu negociaza intens pentru a-i asigura un post de viceprimar.  Domnul suprins in posturi atat de inocente in aceasta imagine se numeste Tudy Ionescu.  Ce-l recomanda pentru a conduce destinele capitalei alaturi de celebra, nemaipomenita, educata, detinatarea a milioane de doctorate si mult-experimentata in administratie publica - doamna Gabriela Firea? Vaii see poateeeee???? Cum nu-l stiti pe Tudy???? Incultilor!!!!  Domnul  e celebru si cu un CV de-a dreptul impresionant, a fost amantul Oanei Zavoranu pe cand aceasta era casatorita cu Pepe. Dealtfel imaginea dragalasa de mai sus este parte dintr-un filmulet trimis de vi

Inundatii si asumarea democratiei

Pe britanici ploaia si inundatiile nu ii opresc de a se prezenta masiv la vot Fara indoiala, cateva sute de ani de evolutie democratica isi pun amprenta asupra unei societati. Englezii STIU ca viitorul Marii Britanii depinde de votul lor. Ca atare se prezinta masiv la votul pentru referendumul care va decide daca Marea Britanie va ramane sau nu in UE.  Ce daca nu e duminica si majoritatea sunt la munca, ce daca ploua cu galeata, ce daca unii dintre ei au casele inundate, englezul azi e chemat la vot si se duce pentru ca ii pasa, pentru ca stie ca AZI vocea lui conteaza. Multi si-au lasat casele inundate si au plecat la vot.  In Kingston, o rupere de nori de doar 10 minute a produs inundatii asa de mari incat autoritatile au fost obligate sa inchida doua sectii de votare si englezii din zona, cu casele inundate, s-au grabit spre alte sectii de vot inainte de a-si scoate apa din case. N-au injurat, n-au protestat ca nu vine premierul si presedintele (in cazul lor regina ;) )