Treceți la conținutul principal

Faceti-va bagajele, de Craciunul asta mergem in Canada! Fara viza!!

Dupa vizita Premierului Ciolos, care, in vizita in Canada fiind, nu s-a sfiit, dupa cum spun ziarele canadiene sa ameninte ca Romania isi va exercita dreptul de veto la aprobarea acordului comercial CETA dintre Canada si UE, ministrul canadian al imigrației, John McCallum, vine săptămâna viitoare la Bruxelles, mult mai dispus sa rezolve disputa care dureaza deja de multa vreme. Cu toate ca presa canadiana pare sa fi 'relevat' caracterul destul de dur al afirmatiilor premierului român Dacian Cioloș, care s-a aflat la Ottawa la 15 iunie, Prim-ministrul canadian Justin Trudeau afirma ca s-au înțeles foarte bine (CBC News), Canada acceptând 'realitatea politică evidentă' a legăturii dintre vize și chestiunea acordului.

În condițiile în care data semnării așa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie, Canada trebuie să acționeze sau riscă ca acele țări nemulțumite că cetățenii lor sunt tratați ca europeni de mâna a doua să-și folosească dreptul de veto.

Pe scurt, in luna aprilie, Canada și SUA au primit, de la UE, un termen suplimentar de trei luni pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede că țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulație pentru toți cetățenii europeni.

Canada cere în prezent vize doar pentru români și bulgari, nu din vina cetatenilor ci acuzand coruptia generalizata din cele doua tari, în timp ce SUA impune vize pentru cetățenii din cinci state membre UE.

Comisia Europeană urmează se va reuni pe 13 iulie pentru a decide dacă impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni și americani, adica daca se vor introduce vize pentru canadieni si americani daca acestia nu ridica obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii statelor membre.

Ministrul canadian al imigratiei confirmă că se va afla la Bruxelles între 10 și 12 iulie pentru întâlniri referitoare la adoptarea CETA și pentru 'a reitera poziția Canadei în legătură cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor'.

Acordul dintre UE si Canada este un acord 'mixt' ceea ce înseamnă că, pentru aprobarea sa e nevoie de vot unanim in Consiliul European, orice vot impotriva din partea oricarui stat insemnad avand valoare de veto. Romania a confirmat, prin oficialii sai, in mai multe ocazii ca nu va ezita sa-si exercite acest drept daca vizele pentru romani nu sunt eliminate.In aceasta situatie, UE ar fi obligata sa introduca, pe baza de reciprocitate, vize pentru canadienii care vor sa calatoreasca in UE.

In acest context, ministrul canadian pentru comerț internațional, Chrystia Freeland, și-a exprimat încrederea că problema vizelor va fi rezolvată pentru ca Ottawa să se asigure că acordul nu va fi blocat.

Romanii au anuntat deja ca, dacă problema nu este solutionata pana 'cel mai târziu' în septembrie, atunci 'o avem o problemă majoră'. La randul lor, canadienii au anuntat prin ambasadorul Canadei la Bucuresti ca o vizită recentă a unor oficiali canadieni in Romania a mers foarte bine și că negocierile pentru ridicarea restricțiilor au început si ca 'Nu există chestiuni majore în dispută'.

În contextul in care canadienii au semnat deja un acord de ridicare a vizelor cu Mexicul, săptămâna trecută, ridicarea vizelor pentru romani devine un fel de  imperativ absolut ca o condiție prealabilă pentru semnarea CETA' avand in vedere ca exista argumente mai multe argumente in favoarea ridicarii vizelor pentru români decât pentru mexicani in a caror tara, in ciuda PIB-ului mare al Mexicului, se stie ca domneste o coruptie salbatica si economia precum si multe institutii ale statului sunt sub controlul efectiv al lorzilor drogurilor. De unde se observa ca, pana si in Canada, coruptia se poate vedea mai incețosat daca te uiti la ea printe teancurile de dolari care pot veni sub forma de investitii la ei in tara.

Cum e si normal, si adevarta, romanii afirma că riscurile de securitate sunt incomparabile. În plus, ca cetățeni UE, românii pot deja circula liber pe continent, așa că nu ar trebui sa existe temeri privind un val de migranți economici sau solicitanți de azil spre Canada. Se pare ca autoritatile romane sunt hotarate sa nu mai accepte ca 'românii să fie tratați ca niște cetățeni UE de mâna a doua'.

In contextul in care Marea Britanie, principalul sustinator al caracterului pur comercial al acordului CETA se afla, dupa BREXIT, cu un picior in afara UE, sortii par sa incline acum mult mai mult in favoarea Romaniei si Bulgariei, 'tabăra pro-comerț, pro-atlantică fiind semnificativ mai slabă fără Marea Britanie'.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interesul SUA este sa ramana in Acordul de la Paris

"Iar am avut dreptate" Comunitatea internationala incearca, pana in ultima clipa sa-l convinga pe Trump ca interesele americane sunt cel mai bine servite daca SUA ramane parte a Acordului de Mediu de la Paris Dupa ce Merkel s-a intalnit cu liderul indian care a declarat ca ramane atasat Acordului de la Paris si ca UE este noul lider mondial si dupa ce Donald Tusk a avut un summit cu chinezii care au declarat acelasi lucru, prededintele Comisiei Europene face un ultim apel catre Donald Trump. Juncker tocmai a declarat: "Sunt un suporter al transatlantismului, dar, daca in orele sau zilele urmatoare, presedintele american declara ca se va retrage din acordul de mediu, este de datoria Europei sa spuna ca 'nu merge asa'! NU este vorba doar de viitorul europenilor, inainte de toate, este vorba de viitorul oamenilor de pretutindeni. 83 de tari risca sa dispara de pe harta din cauza ridicarii nivelului apelor daca nu incepem sa ne ocupam de problema ACUM si sa in

Bucuresteni, sa va traiasca viceprimarul!!!

Nu.. nu a dat damblaua in mine si nici n-am luat virusi de pe net. Acesta este un instantaneu cu viitorul vice-primar al capitalei.. Da.. ati citit bine.. viceprimalul Bucurestiului, capitala Romaniei, Europa, Terra anul de gratie 2016!!! Propunerea apartine, evident, lui TARICEANU. Domnul din imagine este finul sau si Calin Popescu Tariceanu negociaza intens pentru a-i asigura un post de viceprimar.  Domnul suprins in posturi atat de inocente in aceasta imagine se numeste Tudy Ionescu.  Ce-l recomanda pentru a conduce destinele capitalei alaturi de celebra, nemaipomenita, educata, detinatarea a milioane de doctorate si mult-experimentata in administratie publica - doamna Gabriela Firea? Vaii see poateeeee???? Cum nu-l stiti pe Tudy???? Incultilor!!!!  Domnul  e celebru si cu un CV de-a dreptul impresionant, a fost amantul Oanei Zavoranu pe cand aceasta era casatorita cu Pepe. Dealtfel imaginea dragalasa de mai sus este parte dintr-un filmulet trimis de vi

Inundatii si asumarea democratiei

Pe britanici ploaia si inundatiile nu ii opresc de a se prezenta masiv la vot Fara indoiala, cateva sute de ani de evolutie democratica isi pun amprenta asupra unei societati. Englezii STIU ca viitorul Marii Britanii depinde de votul lor. Ca atare se prezinta masiv la votul pentru referendumul care va decide daca Marea Britanie va ramane sau nu in UE.  Ce daca nu e duminica si majoritatea sunt la munca, ce daca ploua cu galeata, ce daca unii dintre ei au casele inundate, englezul azi e chemat la vot si se duce pentru ca ii pasa, pentru ca stie ca AZI vocea lui conteaza. Multi si-au lasat casele inundate si au plecat la vot.  In Kingston, o rupere de nori de doar 10 minute a produs inundatii asa de mari incat autoritatile au fost obligate sa inchida doua sectii de votare si englezii din zona, cu casele inundate, s-au grabit spre alte sectii de vot inainte de a-si scoate apa din case. N-au injurat, n-au protestat ca nu vine premierul si presedintele (in cazul lor regina ;) )