Treceți la conținutul principal

Traiasca plagiatul! Ecaterina Andronescu, mamicuta plagiatorilor



Ordonanta de Urgenta privind acordarea si retragerea doctoratelor e pe cale sa devina din ordonanta de sanctionare a plagiatelor, ordonanta de protectie a plagiatorilor si nu numai. Autoarea acestei deturnari este Ecaterina Andronescu, zisa si Kati Abramburica.
După ce a trecut de Camera Deputaţilor, unde a fost si acolo amendată, Ordonanţa de Urgenţă privind doctoratele, emisa de Ministerul Educaţiei în luna ianuarie, a ajuns săptămâna trecută pe masa Comisiei de Învăţământ din Senat, comisie condusă de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, care a declansat o sarabanda de modificari, care mai de care mai "protectoare" atat cu plagiatorii cat si cu indrumaorii de doctorat si cu scolile doctorale.
Astfel, senatorii au adus o serie de noi amendamente care schimbă semnificativ ordonanţa, faţă de varianta ei originală. Modificarile au scandalizat deja responsabilii de la Ministerul Educatiei. Bogdan Murgescu, directorul Consiliului de Studii Doctorale de la Universitatea din Bucureşti şi consilier pe învăţământ superior la Ministerul Educaţiei, a explicat pentru MEDIAFAX exact în ce constau aceste modificări. În primul rând este vorba de „eliminarea controlului CNATDCU la acordarea titlului de doctor şi faptul că unicul control de calitate se face la nivelul universităţii, iar calitatea de conducător de doctorat se acordă numai la nivelul universităţii fără un control de calitate şi fără un control al procesului la nivel naţional”.
De asemenea, transparenţa întregului proces de susţinere a tezelor şi de acordare a titlurilor de doctor este redusă prin faptul că nu mai se pun toate documentele pe o platformă naţională, ci rămân pe site-urile universităţilor şi, de altfel, în modificări se spune despre teză dar nu se spune despre restul dosarului de doctorat.
Mai mult, şcolile doctorale nu vor mai fi  evaluate individual  ci doar universitatea. "Este vorba, în general, de subminarea mecanismelor care deja începuseră să funcţioneze în ceea ce priveşte ridicarea calităţii şi controlul calităţii în interiorul şcolilor doctorale. Practic, calitatea este pusă sub semnul întrebării. De asemenea, credibilitatea noastră academică ar fi grav afectată dacă vor trece aceste modificări”, a explicat Murgescu.
In loc să fie evaluate individual (fiecare şcoală doctorală în parte), senatorii au hotărât ca instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat (universităţi sau consorţii universitare) vor fi cele evaluate. Evaluarea se face tot de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), însă dispare din textul legii că evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei acesteia. De fapt, formularea „şcoală doctorală” dispare cu totul.
De asemenea, mai dispare partea din articolul de lege unde scrie că evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS. In varianta actuală, dispare şi reglementarea potrivit căreia „sistemul de criterii şi metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei, în baza propunerilor comune ale ARACIS, CNCS şi CNATDCU”. Mai mult, senatorii din Comisia de Învăţământ au eliminat şi prevederea care spunea că fiecare şcoală doctorală este evaluată periodic din cinci în cinci ani.
Senatorii au mai adăugat o completare prin care stabilesc că metodologia de evaluare în vederea acreditării se stabileşte cu consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor. Cu alte cuvinte, cei supusi controlului cenzuearza standardele de performanţă după care vor fi evaluati ei insisi. Amintim aici ca Ecaterina Andronescu este sefa Consiliului Rectorilor.
O altă modificare majoră apare la modalitatea de obţinere a calitatii de conducător de doctorat - calitate  pe care o are, intre altii, si fostul ministru de interne Gabriel Oprea, marele patron al plagiatorilor.
 Initial, calitatea de conducător de doctorat era acordată si retrasa prin ordin de ministru, în conformitate cu standarde şi proceduri elaborate de Ministerul Educaţiei. Andronescu a mutat cu totul aceasta  procedura la nivelul universitatilor, taind inca o parghie de control a ministerului asupra  calitatii doctoratelor. Si, ca sa fie tacamul complet, a mutat, la acelasi nivel, al universitatilor, si controlul de calitate pentru fiecare teza de doctorat. Astfel, univeristatile devin stat in stat, in materie de doctorate, fara ca nimeni sa le poata controla.

În continuare, la articolul 170, aliniatul 1, Ministerul Educaţiei pierde dreptul de a mai retrage titluri de doctor şi calitatea de conducător de doctorat, rămânându-i doar dreptul de retragere a acreditări de şcolii doctorale, acreditari pe care nu le poate insa acorda.
Nu în ultimul rând, universitatea este cea care acordă titlul de doctor, însă fără o verificare a tezei de doctorat făcută şi de CNATDCU. Mai mult, apare un nou aliniat care spune că titularul unui titlu de doctor poate solicita Ministeruilui Educaţiei sau universităţii, retragerea titlului în cauză, dar nu precizează în ce condiţii. Practic, este vorba de prevederea dintr-o OUG mai veche care a apărut în urma alegerilor prezidenţiale şi care i-ar fi acordat lui Victor Ponta, sau oricui doreşte, posibilitatea de a renunţa pur şi simplu la titlul de doctor. Ordonanţa aceea a rămas tot la Comisia de Învăţământ de la Senat, neterminând traseul legislativ, însă nu poate fi aplicată în lipsa unei metodologii, metodologie pe care Ministerul Educaţiei nu a dat-o, având în vedere măsura foarte controversată propusă în acea OUG.
Ecaterina Andronescu susţine că amendamentele aduse de Comisia pe care o conduce sunt menite "să protejeze acest al treilea ciclu de studii de învăţământ superior de derapajele care au adus în presă atât de multe dezbateri, din păcate nefericite, pentru sistemul de învăţământ, cât şi pentru societate în general".
Dupa cum se vad insa pana acum, aceste modificari sunt menite sa-i protejeze pe plagiatori, indrumatorii lor si scolile doctorale unde se aciueaza, se inmultesc si mai fac si pui.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?

Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala. N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat. Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa. S-o luam pe rand: - Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma do...

Turbarile bufonului national

Mai nou Basescu face valuri, "marinel", deh, pana la urma face si el ce stie. Asa e, Basescu face doar ce stie, adica injura, minte, manipuleaza, distorsioneaza, calomniaza, atatca. Pentru el, a face scandal e sinonim cu a face politica si, a face politica, e sinonim cu a-si aservi institutiile statului si intreaga tara pentru propasirea sa personala; a sa, a familiei sale si a clanului mafiot pe care-l conduce in buna intelegere cu sefii celorlalte clanuri mafiote din clasa politica romaneasca. Basescu nu este altceva decat el insusi, asa cum a fost totdeauna, un marunt bisnitar de cherhana bun de gura si preocupat de urmatoarea sa escrocherie menita sa-l scape din cine stie ce incurcatura generata de lungul sir de escrocherii anterioare sau menita sa- mai bage in buzunar cine stie ce beneficii financiare sau de imagine. Faima si aparentele sunt instrumente esentiale pentru escroci  Basescu este escrocul perfect, multilateral-dezvoltat. Este, fara...

LOVITURA DE STAT IN TURCIA - motive si situatia pe scurt

UPDATE 1:35 - pana la acesta ora niciun oficial al niciunui stat membru NATO nu a facut nicio declaratie oficiala UPDATE 1:34 - tancurile armatei sunt in strada, in Istanbul, desi seful armatei stationat in Istanbul a declarat anterior ca nu sprijina lovitura de stat si detine controlul in Istanbul UPDATE 1:32 - focuri de arma, raniti, nu se stie cine trage dar aparent exista raniti intre demonstranti UPDATE 1:27 -  demonstranti se aduna in strada in sprijinul lui Erdogan dar si impotriva sa Armata a preluat conducerea in Turcia si a instaurat legea martiala printr-un anunt la televiziune In Turcia, armata se condidera garantul caracterului laic al statului. Motivul acestei lovituri de stat este acelasi ca la lovitura de stat anterioara, din 1980: - garantarea laicitatii statului turc Anuntul facut la televiziune spune ca "democratia si secularismul s-au erodat in Turcia foarte mult in ultima perioada din cauza guvernului aflat la conducere in prezent". In aceeasi ...