Treceți la conținutul principal

Trump, Europa si "îmbârligătura cuantica"


     Sunt atat de multe de spus incat, aproape ca nu stiu cu ce sa incep.
     OK, sa va spun intai ce e aia "îmbârligătură cuantica" si ce legatura are cu politica globala a secolului 21. La nivel cuantic, se observa comportamente ciudate ale "obiectelor cunatice". Astfel, stările a două sau mai multe particule par a fi interconectate chiar daca nu putem detecta o legatura directa astfel încât, un obiect separat nu mai poate fi descris fără a lua în considerație celelalte obiecte, chiar dacă ele sunt separate spațial. O astfel de interconexiune duce la corelații încă neelucidate între proprietățile fizice observabile ale sistemelor depărtate.
     Acum ca v-am "lamurit", sa vedem cum se aplica asta in politica mondiala. Ei bine, in prezent, stabilitatea fragila a lumii, atata cat este ea, este asigurata de o increngatura de acorduri internationale si de interese nationale, politice si comerciale.
Putina istorie:
    Toata tevatura lui Trump la NATO si declaratiile Angelei Maerkel precum si declaratiile isterice ale unor fani Trump cum ca Germania nu poate depasi un anumit nivel de inarmare, m-au trimis la documentare.
     Personal, stiam, in principiu, ca dupa al doilea razboi mondial, puterile aliate au impus Germaniei limitari asupra armatei si industriilor "de razboi" - carbune si otel - si au instituit mecanisme de control sub coordonarea puterilor vestice. Sigur, mecanismele astea de control, ca sa nu jigneasca pe nimeni, s-au numit "acorduri". Acordul pentru carbune si otel, impreuna cu Tratatul de la Roma (pentru comert) si Acordul pentru Energia Atomica stau la baza infiintari Comunitatii   Europene, care, ulterior s-a transformat in Uniunea Europeana pe care a cunoastem azi.
     Dupa cum stim, curand dupa razboiul "fierbinte", a inceput "razboiul rece", puterile vestice au fost nevoite sa gaseasca o cale prin care sa se opuna URSS si, in acelasi timp, sa pastreze controlul dar sa si protejeze Germania de Vest. Asa s-a nascut NATO, tratat care, prin art 5 (toti pentru unul si unul pentru toti) permitea aliatilor vestici sa intervina militar in RFG (care nu-si putea dezvolta o armata capabila sa se opuna URSS, din cauza limitarilor din tratatul de pace) in cazul unei invazii. Asa au aparut bazele americane din Germania Ca fapt divers, inclusiv Elvis Presley a facut armata la o astfel de baza.
     Decade mai tarziu, in 1990, dupa caderea zidului Berlinului, s-a semnat "Acordul 2+4" (Germania de Vest si de Est + URSS, UK, SUA, Franta) sau "Acordul final in ceea ce priveste Germania". Prin acest acord, puterile victorioase renunta la orice conditionalitati impuse Germaniei prin tratatele anterioare si se recunoaste ca noile limite pentru fortele armate germane vor fi cele stabilite prin Tratatul European pentru fortele armate conventionale (cand acesta va intra in vigoare). In Tratatul 2+4 Germania isi "reafirma" decizia de a nu produce arme chimice, biologice si nucleare.
     Toate bune si frumoase, numai ca, "2+4" a fost "un pic "incalcat" cand NATO a stabilit baza pe aeroportul din Leiptzig (tratatul prevedea ca nu se vor amplasa alte forte militare decat ale Germaniei pe teritoriul fostei RDG)
     La fel s-a intamplat si cu Tratatul European pentru fortele armate conventionale (care stabilea limite pentru armata germana). Extinderea NATO catre est, prin includerea unor state, foste membre ale Tratatului de la Varsovia, a condus la denuntarea tratatului de catre Rusia si retragerea ei din tratat. Retragerea a permis Rusiei sa-si creasca puterea militara si sa ocupe, sau sa nu se retraga, din anumite zone ale Europei de Est. Prin urmare, in prezent, acest tratat este intr-un fel de "zona gri" si poate fi considerat suspendat "de facto" pentru ca nicio parte nu si-l mai doreste. Prin urmare nici limitele impuse armatelor nationale nu mai sunt valabile, adica, nici pentru Germania. Desi fanii lui Trump  sustin contrariul, in acest moment, Germania e libera de orice constrangeri si se poate inarma cat vrea si cum vrea, norocul nostru ca nu vrea (inca).
     La aceste tratate trebuie sa adaugam tone de alte acorduri regionale, internationale si bilaterale, toate alcatuind o fina panza de paianjen care, de bine de rau, mentine lumea intr-un oarecare echilibru, fie el si precar, dar care, cumva, inexplicabil si miraculos, impiedica autodistrugerea omenirii.
Sa revenim in zilele noastre
        Trump a castigat alegerile in SUA pe o platforma propagandistica populista care exploateaza la maxim lipsa de informare a populatiei asupra paienjenisiului de acorduri si tratate care inca ne impiedica sa ne autodistrugem si, cu chiu cu vai, ofera o baza pentru ca omenirea sa se miste inainte.
        Pana la urma, sistemul pe care Trump s-a jurat ca-l va distruge este reprezentat de acest paienjenis de legi, tratate, uzante si, inerent, birocratie.
    Este absolut imposibil ca cineva sa se descurce in acest paienjenis daca nu are ani de experienta si daca nu este inconjurat de experti pe diferite domenii cu si mai multi ani de experienta. Cine crede ca poate este si nebun si arogant si inconstient
     Eroarea lui Trump, care are o gandire extrem de simplista, este ca a crezut ca, odata ajuns la putere, in SUA, toata planeta i se va inchina si toti liderii lumii vor raspunde "DA, sa traiti sefu'!".
     Sigur, daca ar fi avut  strategie sau o viziune de dezvoltare, modernizare si reformare a status quo-ului mondial, poate ca liderii natiunilor s-ar fi raliat acestei viziuni  si SUA ar fi putut conduce omenirea spre viitor.
    Din pacate, viziunea lui Trump despre viitor se refera exclusiv la demolarea existentului fara nici cea mai mica idee de ceea ce ar trebui pus in loc. Atata poate, trebuie sa admitem, oricat de dureros ar fi, ca omul nu e un vizionar, este doar un clown cu minte putina si vanitate exacerbata.
    "Performanta" europeana a lui Trump
       Daca nu exista o zicala care sa spuna "nu te baga in cuibul cu serpi neechipat si fara experienta ca s-ar putea sa te muste unul de nas", ea ar trebui inventata pentru Trump.  Specialitatea lui Trump este calcatul in strachini si rautacismele gratuite. Asa conduce el America si nu o conduce spre bine, din pacate.
      Suparat ca europenii nu l-au primit cu acelasi fast ca dictatorii sauditii, Trump s-a "razbunat" in declaratii si ratoieli idioate la adresa liderilor lumii democratice. Sa fim seriosi, nimeni nu e dispus sa inghita asa ceva, mai ales ca nu e prima data cand Trump se dezlantuie in astfel de mojicii si a devenit deja imposibil de ignorat faptul ca presedintele SUA gaseste totdeauna cuvinte de lauda si amabilitati doar pentru dictatori.
     In consecinta, liderii europeni, satui de fitele se primadona ale liderului de la Casa Alba s-au lasat pagubasi in a mai incerca sa stabileasca o colaborare cat de cat normala cu SUA si si-au adus aminte ca, de fapt, UE este cea mai mare putere economica a lumii si nu SUA.
    Trebuie sa luam in considerare si faptul ca in, UK, brexit-ul s-a dovedit ca nu e tocmai un succes si ca miscarile euro-sceptice au esuat peste tot pe continent (Austria, Olanda si, mai ales, Franta). Toate astea au intarit pozitia UE atat intern cat si pe plan extern.
     Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca, in acest moment, UE beneficiaza de un tandem redutabil care vorbeste aceeasi limba - tandemul Merkel - Macron si ca, unitatea si coeziunea statelor-membre a crescut dupa brexit si sirul de alegeri ce au urmat.
     Pe scurt, Trump a reusit s-o scoata din sarite pe Merkel, lider care joaca pe scena mondiala de foarte multi ani si care, cu forta Germaniei si a UE in spate poate inclina balanta de putere in favoarea Europei si in detrimentul SUA (slabite de haotica si incoerenta presedintie Trump). Si Merkel nu a ezitat sa o faca.
     Oh, era sa uit, in Orientul Mijlociu, Trump a lingusit pana la exasperare liderii musulmani ai lumii sunnite, adica exact "bucata de religie musulmana" furnizoare de terorism. Sa nu uitam ca atat Al Quaeda cat si ISIS sunt "produse" ale interpretarilor religioase promovate de lideri wahabi (cea mai radicala si fundamentalista interpretare a islamului) care conduc "de facto" Arabia Saudita si care, mai nou finanteaza moschei in Europa care promoveaza acest radicalism. Asa se explica valul de musulmani europeni radicalizati care au comis atentate in ultimii ani in Europa. Sa nu va imaginati ca, daca nu fac declaratii publice, liderii europeni nu stiu asta. In acelasi timp, Trump a identificat Iranul ca prima amenintare terorista a lumii, doar ca iranienii sunt shia (cealalta parte a religiei musulmane care nu prea se intelege cu sunni). Iranul ii sprijina pe irakieni (condusi si ei de un guvern shia) in luptele contra ISIS. In plus, iranienii tocmai si-au ales un lider moderat care a promis modernizarea Iranului. Cel mai important este insa ca NU EXISTA ATENTATE TERORISTE IN ACES SECOL CARE SA FIE LEGATE DE IRAN, marea majoritate sunt legate de Arabia Saudita, adica exact aia cu care s-a tras Trump de sireturi.
Situatia actuala
     Dupa ce toti liderii vestici l-au mirosit pe Trump, au cam inteles cam cum sta treaba si, preventiv, au avut grija sa aduca a treia putere mondiala alaturi de ei. Vorbesc de China
     China are divergente in Pacificul de Est cu Statele Unite, dar cu Europa si Canada nu are absolut niciun diferend in afara frecusurilor comerciale normale (politici de dumping si alte maruntisuri). Prin urmare, China, care nu-i iubeste nici pe rusi cu care se bate pe hegemonie in Asia centrala, a fost "fericita" sa-si reafirme atasamentul pentru Acordul de mediu de la Paris, inca din 9 mai, cu mult inaintea turneului international al lui Trump. Sa notam si ca toata "smecheria" asta ecologista e o mina de aur pentru economia chineza (sunt mari producatori de becuri economice si sisteme fotovoltaice) si, bonus, liderii chinezi mai fac si figura frumoasa acasa si in afara pentru "vizionarismul" si "grija" lor pentru mediu. Sa nu uitam nici afirmatiile anti-chineze facute de Trump in campanie. Chinezii tac, dar nu uita si nu iarta.
    Mai mult, India, alta putere emergenta din afara Europei, s-a raliat pozitiei europene afirmandu-si "atasamentul statornic si de neclintit" fata de UE, Acordul de la Paris si Markel, Aflat in vizita la Berlin, Modi, premierul indian, a afirmat cu subiect si predicat ca India este ferm alaturi de UE care, prin viziunea sa, "reprezinta liderul global de care intreaga lume are nevoie". Cu aceeasi ocazie Modi a confirmat ca relatiile Indiei cu Marea Britanie si SUA nu mai sunt ceea ce erau. Despre realtiile cu UK a spus ca sunt incordate (strained) si despre relatiile cu SUA a declarat ca sunt in deriva (drifting apart)
Si, uite asa, ne intoarcem la "îmbârligătura cuantica" 
     Trump nu a prevazut existenta unei asemenea increngaturi de relatii si interese la nivel global. Nici nu avea cum sa o prevada. El vine dintr-un domeniu relativ necomplicat (real-estate development unde, practic, aduni niste bani, faci o constructie si dupa aia o vinzi sau o administrezi); deasemenea, de fiecare data cand a incercat altceva, a dat faliment.
Situatia actuala
     La acest moment, UE, in calitatea sa de prima putere economica a lumii, isi afirma decizia de a-si asuma rolul de lider global si si-a raliat si India, pe langa Canada, China si o serie de alte state mai mici. Sa nu uitam ca nu a fost ignorata nici Africa unde UE a promis sa arunce cu bani si investitii in toate economiile emergente africane.
     Pe de alta parte SUA se gaseste din ce in ce mai singura si nu mai are alaturi mai pe nimeni, poate doar pe rusi (sic!). De Mexic nici nu poate fi vorba ca si de astia si-a batut joc, i-a umilit si amenintat, si, la urma urmei, fiecare lider national are de castigat niste alegeri si "mandria nationala" e magnet de voturi peste tot in lume, nu doar la noi.
     Daca se confirma si stirea ca Trump iese din Acordul de mediu de la Paris, putem spune ca Trump scoate America din randul statelor civilizate si o plaseaza alaturi de Siria si Nicaragua.
     Situatia in care se afla SUA, din vina exclusiva a lui Trump, nu reprezinta un motiv de bucurie pentru nimeni. Liderii europeni nu-si doresc o America slabita, izolata si dispretuita la nivel global. Din pacate, Trump nu lasa europenilor nicio sansa de colaborare si liderii EU, desi nu le convine, se vad fortati sa preia lidershipul mondial. In acest moment, liderii UE ar fi preferat sa sa se concentreze asupra reformelor structurale din interiorul UE.
    Este un mare pacat, America nu merita asa ceva.

P.S. Daca v-am zapacit, nu dati vina pe mine, nu e vina mea. lumea de azi e de vina ca e zapacita si bulversata de tot.

P.S.2 Initial, ma gandeam sa "impanez" articolul cu referinte si trimiteri la surse, am renuntat pentru ca s-ar fi creat si mai multa confuzie. Cine nu ma crede, e liber sa caute si sa se documenteze.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?

Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala. N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat. Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa. S-o luam pe rand: - Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma do

"Je suis.... " doar cand ne pica bine sau ipocrizia "civilizatilor"

Pentru cine nu stie, adica pentru covarsitoarea majoritate a online-ului european, azi de dimineata a fost un masacru intr-un club din Orlando - Florida, USA, Un descreiarat a atacat un club gay, a ucis 50 de de persoane si a ranit alte 53 de raniti. Este cel mai sangeros atac armat din istoria SUA. Atacatorul este mort, dar se pare ca atacul nu este unul terorist ci unul generat de ura impotriva comunitatii gay. In Europa insa, e liniste. Toata lumea e la meci. Nimenu nu e "Je suis..". Sa fie din cauza ca victimele sunt americani? Sa fie din cauza ca sunt gay? Sa fie din cauza ca nu a fost exact un atac terorist care sa mai alimenteze un pic interesele politicienilor extremisti? Sau sa fie pentru ca uram minoritatile sexuale mai mult decat uram teroristii? Totdeauna m-am intrebat de unde si cum se pornesc miscarile de solidaritate pe Facebook. In ciuda scepticismului meu "natural", o vreme mi-a placut sa cred ca "lumea civilizata" mai are totusi o u

REPUBLICA MOLDOVA - o durere de cap de care nu aveam nevoie

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător Scurta Istorie si personaje principale: - PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de la "sugar-daddy". In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături dar nu le-am găsit) In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai "ascultă" (ex. Filat) In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia. Plahotniuc e