Treceți la conținutul principal

POSTBREXIT: A fost odata un Regat Unit al unei Mari Britanii si al Irlandei de Nord

Intoxicati la maxim de propaganda nationalista, anti-europeana, in Romania, multi par inca  sa creada ca referendumul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana a avut de-a face cu redarea mandriei nationale.

Nimic mai gresit!!! Intai si intai, pentru ca mandria nationala nu poate fi separata de interesul national, de adevaratul interes national, in traducere pentru caposi, interes national inseamna sa faci ce e cel mai bine pentru tara, adica mai multa prosperitate, securitate si satbilitate si mai putine sloganuri pompoase cu burta goala si nadragii rupti.

De fapt referendumul britanic nu a avut deloc de a face cu cine stie ce sentiment nobil de patriotism, n-a avut treaba nici macar cu orgoliul national. A avut de-a face exclusiv cu politicianismul, populismul si bataia pe functii din Partidul Conservator si cu ambitiile unui corupt mogul media de a controla viata politica la cel mai inalt nivel.

In urma acestei inscenari politice aberante, englezii ar putea ramane fata tara pe care o stiau. De fapt este mai mult decat probabil ca uniunea Regatului Unit sa nu reziste socului post-brexit.

Scotia a anuntat ieri oficial in Camera Comunelor ca, din cauza ca peste 62% dintre scotieni si-au exprimat dorinta de a ramane cetateni europeni, gruparea pro-europeana castigand detasat nu doar la nivel general dar si la nivelul fiecarei circumscritii scotiene, ar fi absolut nedemocratic ca Westminster-ul sa impuna scotienilor sa paraseasca UE impotriva vointei lor.
Avand in vedere ca deciziile de la Londra, conform acordului de uniune, nu se pot impune in Scotia decat cu acordul parlamentului local, este aproape o certitudine ca Scotia va declansa procedurile pentru un al doilea referendum de independenta care, de aceasta data va avea un rezultat total diferit. A nu se ignora faptul ca la referendumul trecut multi scotieni au votat impotriva separarii de regat deoarece Uniunea Europeana a declarat ca in cazul in care Scotia devine independenta si formeaza un stat separat, nu va putea beneficia automat de statutul de membru UE.

Gibraltarul,  care a votat covarsitor pentru ramanerea in UE (96%) a demarat deja discutiile cu Scotia pentru a forma o uniune intre toate regiunile britanice care doresc sa ramana in UE si care sa devina un fel de urmasa a defunctului Regat Unit, urmand ca Mica Anglie, care a votat pentru iesirea din UE sa fie considerat teritoriu secesionist care se separa atat de "tara mama cat si de Uniunea Europeana.
Desi solutia pare constructiva si fezabila, ar putea sa creeze un precedent nefericit pentru alte state europene care se confrunta cu secesionismul teritorial ar fi Spania unde catalanii doresc cu ardoare separarea de Spania. Diferenta este ca acolo. catalanii nu doresc si iesirea din UE.
La asta, trebuie neaparat adaugate si presiunile Spaniei de recuperare a Gibraltarului si integrare a lui in granitele spaniole.  A nu se uita ca singura organizatie care a fost capabila sa tina Spania departe de reclamarea teritoriala a Gibraltarului a fost Uniunea Europeana care impune ca fiecare stat sa semneze tratate de buna vecinatate si sa renunte la orice disputa teritoriala inainte de aderare. Statutul de tara membra a UE al Marii Britanii a fost singurul motiv care i-a oprit pana acum pe spanioli sa nu preia Gibraltarul.

In Tara Galilor,  unde s-a votat de asemenea majoritar pentru ramanerea in UE, vazand decizia Scotiei de separare, au inceput deja discutiile pentru organizarea unui eventual referendum de independenta in asociere cu Scotia, pentru ramanerea in UE.

Sitiatia Irlandei de Nord  este cu mult mai delicata dar si mai instabila si cu mult mai incurcata. Acolo primul ministru, reprezentant al comunitatii  anglicane a condus campania anti-europeana pe cand adjunctul ei, reprezentant al catolicilor a sustinut campania pro-europeana.
In plus, acolo este singura granita terestra a Marii Britanii, granita care acum este de-a dreptul vituala, nu-ti dai seama ca esti in Irlanda sau in Regat decat daca te uiti la semnalizarea rutiera care este diferita. Mai mult aceasta granita este general ignorata si nesemnificativa pentru locuitori care nu mai au demult sentimentul de separare intre cele doua parti ale insulei, sentiment care a ajutat mult la mentinerea pacii in ultimii 30 de ani.
Mai mult, Uniunea Europeana a jucat un rol determinant in obtinerea pacii fiind garantul acordului din "Good Friday" care a pus punct conflictelor armate din zona. Adaugati la asta si faptul ca fermierii irlandezi sunt finantati masiv din fonduri europene, fonduri pe care Marea Britanie le pierde alaturi de inca alte fonduri UE sunt utilizate acum pe scara larga pentru modernizarea regiunii.
Faptul ca premierul local a sustinut campania anti, campanie pe care a pierdut-o si ca aliatii sai la guvernare au sustinut campania pro este de natura sa creasca si mai mult volatilitatea zonei.
Ca atare, acolo, daca nu se gaseste o solutie de reunificare cu republica Irlanda, este aproape sigur ca vom asista la un reviriment al conflictelor armate violente asa cum era in anii 70.

In concluzie, analizand la rece, e usor sa ne dam seama ca Marea Britanie nu are nicio sansa sa iasa intreaga, teritorial vorbind, din acest proces de retragere din Uniunea Europeana







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interesul SUA este sa ramana in Acordul de la Paris

"Iar am avut dreptate" Comunitatea internationala incearca, pana in ultima clipa sa-l convinga pe Trump ca interesele americane sunt cel mai bine servite daca SUA ramane parte a Acordului de Mediu de la Paris Dupa ce Merkel s-a intalnit cu liderul indian care a declarat ca ramane atasat Acordului de la Paris si ca UE este noul lider mondial si dupa ce Donald Tusk a avut un summit cu chinezii care au declarat acelasi lucru, prededintele Comisiei Europene face un ultim apel catre Donald Trump. Juncker tocmai a declarat: "Sunt un suporter al transatlantismului, dar, daca in orele sau zilele urmatoare, presedintele american declara ca se va retrage din acordul de mediu, este de datoria Europei sa spuna ca 'nu merge asa'! NU este vorba doar de viitorul europenilor, inainte de toate, este vorba de viitorul oamenilor de pretutindeni. 83 de tari risca sa dispara de pe harta din cauza ridicarii nivelului apelor daca nu incepem sa ne ocupam de problema ACUM si sa in

Bucuresteni, sa va traiasca viceprimarul!!!

Nu.. nu a dat damblaua in mine si nici n-am luat virusi de pe net. Acesta este un instantaneu cu viitorul vice-primar al capitalei.. Da.. ati citit bine.. viceprimalul Bucurestiului, capitala Romaniei, Europa, Terra anul de gratie 2016!!! Propunerea apartine, evident, lui TARICEANU. Domnul din imagine este finul sau si Calin Popescu Tariceanu negociaza intens pentru a-i asigura un post de viceprimar.  Domnul suprins in posturi atat de inocente in aceasta imagine se numeste Tudy Ionescu.  Ce-l recomanda pentru a conduce destinele capitalei alaturi de celebra, nemaipomenita, educata, detinatarea a milioane de doctorate si mult-experimentata in administratie publica - doamna Gabriela Firea? Vaii see poateeeee???? Cum nu-l stiti pe Tudy???? Incultilor!!!!  Domnul  e celebru si cu un CV de-a dreptul impresionant, a fost amantul Oanei Zavoranu pe cand aceasta era casatorita cu Pepe. Dealtfel imaginea dragalasa de mai sus este parte dintr-un filmulet trimis de vi

REPUBLICA MOLDOVA - o durere de cap de care nu aveam nevoie

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător Scurta Istorie si personaje principale: - PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de la "sugar-daddy". In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături dar nu le-am găsit) In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai "ascultă" (ex. Filat) In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia. Plahotniuc e