Treceți la conținutul principal

O infrangere castigatoare sau, marele beneficiar al BREXIT este UE

Nebunia post-BREXIT face Bruxelles-ul sa arate bine

Una dintre mantrele "cantate" de euroscepticii din toata Europa inainte, in timpul campaniei si dupa votul pentru BREXIT a fost ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va declansa un fel de efect de domino care va declansa iesirea din EU si a altor state, printre ele numarandu-se Franta, Danemarca, Olanda, Austria, Cehia si ca UE va fi distrusa, dezmembrata, dizolvata, anihilata samd. 
Austria este, in acest moment un caz special. Acolo liderul extremist-nationalistilor a pierdut "la mustata" alegerile prezidentiale dar a contestat rezultatul si a obtinut anularea scrutinului si reorganizarea alegerilor pe motiv ca voturile prin corespondenta au fost deschise inainte de finalizarea votului. Personal cred ca acum va luat chiar mai putin decat a luat la prima runda.

Putini am fost cei care am avut curajul sa spunem ca dezastrul ce va fi provocat la scara nationala de o astfel de decizie, ii va face pe multi europeni sa isi reconsidere pozitia fata de Uniunea Europeana si cablocul european va iesi, de fapt, intarit dupa un astfel de experiment. Se pare ca, noi, cei putini, am avut dreptate. 

Intr-o serie de sondaje de opinie post-BREXIT, de-a lungul si de-a latul Uniunii se poate observa clar ca sentimentele anti-europene au scazut semnificativ in timp ce rata celor care isi doresc sa fie in UE a crescut proportional. 

In Danemarca, un sondaj publicat luni de cotidianul Ritzau se arata ca 69% dintre danezi sunt in favoarea ramanerii tarii in UE, in comparatie cu 60% cat era inainte de votul pentru BREXIT. La fel, numarul celor in favoarea "DEXIT" (adica retragerea Danemarcei din UE) a scazut de la 39,7% la 32%. "Asta arata ca nimeni nu doreste sa-si duca tara intr-un dezastru similar cu cel in care s-a scufundat Marea Britanie", a declarat pentru Bloomberg, Marlene Wind, profesor de stiinte politice la Universitatea din Copenhaga. 
In acelasi context, Jan Jorgensen, purtator de cuvant al partidului de guvernamant VENESTRE, a declarat ca rezultatele sondajului nu arata danezii au inceput sa creada ca UE este vreo Nirvana ci sunt consecinta impactului cu realitatea: "Aceste rezultate arata ca atunci cand poti sa vezi, in realitate, ce se intampla cand parasesti UE, perspectiva ramanerii devine mult mai atractiva, ceea ce nu inseamna ca cineva gandeste ca UE este perfecta". Sunt foarte de acord cu el. 

Similar, tot in conformitate cu Bloomberg, un barometru de opinie din Finlanda arata ca, dupa BREXIT, procentul finlandezilor care ar dori organizarea unui referendum pentru "FIXIT" a scazut de la 43% cat era inainte de votul din Marea Britanie, la 31% dupa BREXIT, in timp ce suportul pentru UE a crescut de la 56% la 68%. 

In Italia unde sentimentele anti-UE, generate de constrangerile bugetare si monetare impuse tarii de Bruxelles pentru a tine in frau recesiunea economiei italiene erau extrem de ridicate, un sondaj IPSO facut pentru Corriere de la Sera arata acum o favorabilitate covarsitoare pentru ramanerea in UE (46% versus 28%)

BREXIT pare sa fi avut un impact major si asupra alegerilor din Spania care au avut loc la 3 zile dupa BREXIT. Alegerile anticipate din Spania au avut loc deoarece nu s-a putut forma o majoritate dupa votul din decembrie unde partidul anti-EU Unidos Podemos castigase un numar semnificativ de parlamentari. Initial se astepta ca promotorii anti-europenismului sa inregistreze o victorie inca si mai semnificativa ca cea din decembrie. In realitate, Podemos a pierdut peste 1 milion de voturi fata de decembrie, populatia preferand sa acorde increderea Partidului Popular condus de Mariano Rajoy.

In concluzie, putem spune cu destula certitudine ca nu va exista o alta incercare de parasire a EU in nicio alta tara europeana, nici in termen scurt nici in termen mediu. Asa ca doamna Le Pen si ceilalti eurosceptici finantati de Rusia isi pot pune trompetele in cui iar domnul Putin isi poate cere banii inapoi, daca mai are de unde sa-i primeasca. De data asta, incercarea a eusuat, nu mai au audienta. 

Desigur, cresterea suportului pentru UE nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit mai bun peste noapte. Dezastrul din Marea Britanie nu rezolva nevoia de reforma a blocului comunitar, UE nu se poate culca pe lauri si sa nu mai faca nimic. Din contra, daca e ceva constructiv de invatat din BREXIT este ca a venit vremea, ca europeni, sa ne "suflecam toti  manecile" si sa ne punem, toti impreuna, serios pe treaba si sa ne apucam de reformele atat de necesare pentru a ne asigura impreuna un viitor linistit.

Si mai trebuie sa invatam din BREXIT ca chiar populatia are un cuvant de spus la scara europeana si ca nu e doar treaba birocratilor europeni sau a liderilor nationali sa ne dea pe tava solutii la problemele noastre, Si nici nu e bine sa-i lasam doar pe politicieni sa dea solutii la problemele noastre, ale fiecaruia dintre noi. Putem si avem datoria de a schimba Europa din interior, fiecare dintre noi; in definitiv este casa noastra comuna, ca cetateni europeni. 












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?

Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala. N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat. Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa. S-o luam pe rand: - Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma do...

Turbarile bufonului national

Mai nou Basescu face valuri, "marinel", deh, pana la urma face si el ce stie. Asa e, Basescu face doar ce stie, adica injura, minte, manipuleaza, distorsioneaza, calomniaza, atatca. Pentru el, a face scandal e sinonim cu a face politica si, a face politica, e sinonim cu a-si aservi institutiile statului si intreaga tara pentru propasirea sa personala; a sa, a familiei sale si a clanului mafiot pe care-l conduce in buna intelegere cu sefii celorlalte clanuri mafiote din clasa politica romaneasca. Basescu nu este altceva decat el insusi, asa cum a fost totdeauna, un marunt bisnitar de cherhana bun de gura si preocupat de urmatoarea sa escrocherie menita sa-l scape din cine stie ce incurcatura generata de lungul sir de escrocherii anterioare sau menita sa- mai bage in buzunar cine stie ce beneficii financiare sau de imagine. Faima si aparentele sunt instrumente esentiale pentru escroci  Basescu este escrocul perfect, multilateral-dezvoltat. Este, fara...

LOVITURA DE STAT IN TURCIA - motive si situatia pe scurt

UPDATE 1:35 - pana la acesta ora niciun oficial al niciunui stat membru NATO nu a facut nicio declaratie oficiala UPDATE 1:34 - tancurile armatei sunt in strada, in Istanbul, desi seful armatei stationat in Istanbul a declarat anterior ca nu sprijina lovitura de stat si detine controlul in Istanbul UPDATE 1:32 - focuri de arma, raniti, nu se stie cine trage dar aparent exista raniti intre demonstranti UPDATE 1:27 -  demonstranti se aduna in strada in sprijinul lui Erdogan dar si impotriva sa Armata a preluat conducerea in Turcia si a instaurat legea martiala printr-un anunt la televiziune In Turcia, armata se condidera garantul caracterului laic al statului. Motivul acestei lovituri de stat este acelasi ca la lovitura de stat anterioara, din 1980: - garantarea laicitatii statului turc Anuntul facut la televiziune spune ca "democratia si secularismul s-au erodat in Turcia foarte mult in ultima perioada din cauza guvernului aflat la conducere in prezent". In aceeasi ...